21 Temmuz 2009 Salı

kpss aday

1- Özürlü adaylar tercihte bulunursa ataması yapılır mı?

Kılavuzda "Özürlü statüsündeki adayların, kamu kurum ve kuruluşların bu kılavuzda yer alan kadro veya pozisyonlarını tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde yerleştirilmeleri mümkün bulunmakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Kanun'un 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte özürlü memur istihdamı ayrıca düzenlenmiş olup, buna göre kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (taşra teşkilatı dâhil) %3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olduklarından, bu suretle istihdam edilecek özürlüler için özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır."ifadesine yer verilmiştir.

Ancak, Kılavuzda bu ifadelere yer verilmekle birlikte Özürlü olan adayların tercihte bulunmamalarını öneririz. Çünkü, kamu kurumları yerleşen adaylardan atamaya esas belgeleri isteyecekler ve bu belgeler arasında da sağlık raporu veya sağlık kurulu raporu bulunmaktadır. Bu raporlarda özür durumu % 40 ve üzerinde olanların atamaları yapılmayacaktır daha önce bir çok kamu kurumu yerleşen özürlü adayları bu gerekçeyle atamamıştır. Mağdur olmak istemeyen adaylara bu durumu önemle hatırlatmak istiyoruz.

2- Kılavuzdaki derece ve kademeler ne anlama geliyor?

Kılavuzda, bazı kadroların yanında GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunmaktadır. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya hiç dikkat etmemesi gerekmektedir. Sınıf belirtilmeyen pozisyonlar KİT'leri ifade etmektedir; GİH Genel İdare Hizmetleri Sınıfını, TH Teknik Hizmetler Sınıfını, SH Sağlık Hizmetlerini ifade etmektedir.

Dereceler: Derece, memuriyete giriş derecesidir. Bu detay, tamamıyla teknik bir düzenleme olup, adayları ilgilendirmemektedir. Bu nedenle tercih yapılırken derece hususuna hiç dikkat edilmemelidir.

3- Önlisans mezunu iken lise düzeyinden sınava girmiş olanlar şimdi tercih yaparsa ve atanırsa her hangi bir sorun çıkar mı?

Eğer 2008 KPSS'ye başvuru sırasında (sınava son başvuru günü itibariyle) önlisans mezunu ise yerleşse ve atansa dahi daha sonra bu durum anlaşıldığında ataması iptal edilecektir. Bu konudaki yargının da tutumu bu yöndedir.

4- Sınava önlisans düzeyinden girdim. Şimdi ise lisans mezunuyum. 2009 yılı KPSS sınavına da girdim. Önlisans düzeyinden tercih yapabilir miyim?

Adayların, sınava hangi düzeyden girmiş ise o düzeyden tercih yapmaları zorunludur. ÖSYM bilgisayarları, sınava önlisanstan girmiş olmasına rağmen lisans veya lise düzeyinden yapılacak tercihleri görmeyecektir. Ayrıca adayın sonradan bir üst öğrenimi bitirmiş olması, 2008 sınav puanını etkilemez. Önemli olan 2008 KPSS sınavına başvuru sırasında, kişinin lisans mezunu olmamasıdır.

5- Yerleştirmesi yapılanların atama için müracaat etmemesi halinde yaptırım var mıdır? Atama işlemi dondurulur mu? 4/B de durum nedir?

Yerleştiği halde atanmak için müracaat etmeyenler, ÖSYM tarafından yapılacak sonraki KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) katılamayacaktır. Ayrıca adayların atamayı dondurma gibi bir hakları bulunmamaktadır. Bu nedenle adayların atanmayı düşünmedikleri kurumları tercih etmemelerini öneririz. 4/B sözleşmeli pozisyonlar için yerleşenlerin gitmemesi halinde ise bir yaptırım söz konusu değildir. İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1000 civarında sözleşmeli büro personeli alınacağından bu pozisyonlara müracaat edenler aynı zamanda memur kadrolarına da müracaat edebileceklerdir.

6- Şu an bir kurumda memur olarak çalışmaktayım. 2009/3 KPSS tercih kılavuzunda yer alan hangi kadroları tercih edersem muvafakata gerek yoktur?

Memur bir kişi 2009/3'te yer alan başka bir memur kadrosunu tercih eder ve yerleşirse, bu kişi o kadroya ancak kurumlar arası muvafakat ile geçebilir. Çalışılan kurum muvafakat vermez ise naklen atanılması mümkün değildir. Ancak eğer memur kişi kılavuzda yer alan sözleşmeli pozisyonları (Kılavuzda sınıfı bölümü boş olan kadrolar sözleşmelidir.) seçerse muvafakata gerek yoktur. Bu halde istifa edip geçebilir. Aynı durum şuan sözleşmeli olup, memur kadrosunu tercih edecek adaylar için geçerlidir.

Ahmet ÜNLÜ

memur adayları

Memur Adayları, 2009/3 ve 2009/4 Tercih Sistemlerinin Aynı Dönemde Yapılmasına Tepki Gösterdi. Adaylar, 2009/3 Tercih Döneminin Bitmeden 2009/4 Tercih Döneminin de Aynı Dönemde Yapılmasının Haksız Rekabete Sebep Olacağını Düşünüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre istihdam edeceği sözleşmeli pozisyonlara yerleştirme yapmak amacıyla adaylardan 17-20 Temmuz tarihleri arasında tercih alınacağını bildirilmişti.

İsminin açıklanmasını istemeyen adaylar, 2009/3 tercihlerinin 15 Temmuz'dan 20 Temmuz'a uzatıldığı bir dönemde 2009/4 tercih döneminin de aynı dönem içinde yapılmasını doğru bulmuyor.

Adaylar, "2009/3 puanı yüksek olanlar her iki yere tercih yapacak ve kendisine uyan tarafa gidecek. Bu şekilde haksız rekabet oluşacak. Kesinlikle 2009/4 tercihi ertelenmeli. 2009/4 tercihleri 2009/3 tercihi açıklandıktan sonra yapılmalı. Bu şekilde haksız rekabet ortadan kaldırılmış ve yapılan tercihlerde adil davranılmış olur." şeklinde görüş belirtti.

KPSS-2009/4 Tercih Kılavuzu'nda yer alan sözleşmeli pozisyonlardan tercih yapabilmek için 28-29 Haziran 2008 tarihlerinde yapılan 2008-KPSS Lisans'a girilmiş ve KPSS 3 puan türünden en az 70 puan almış olma şartı aranıyor.

Adaylar tercihlerini, 17-20 Temmuz 2009 tarihleri arasında ÖSYM'nin "www.osym.gov.tr" internet adresinde yayımlanacak kılavuzda yer alan kurallara göre internet üzerinden kendileri yapacak.

(CİHAN)

9 Temmuz 2009 Perşembe

Milli Eğitim Bakanlığı, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri,

Milli Eğitim Bakanlığı, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Anadolu Liselerinin öğretmen gereksinimini karşılayamadığı iddiasıyla, 24 Kasım 2007 günlü Resmi Gazetede yayımladığı yönetmelik değişiklikleri ile sınavsız öğretmen atamanın yolunu açmaya çalışmış, yayımladığı kılavuzda da bu doğrultuda düzenlemelere yer vermiştir.

Sendikamız bu düzenlemelerin hukuka aykırı olduğunu, yapılan değişikliklerin Danıştay kararlarını boşa çıkarma amacı taşıdığını dile getirmiş, 3 Mart 2008 günü yayımlanan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzunun (2008-1) ‘Atamalarda Öncelik’ başlıklı 4.3. maddesinde yer alan “… öğretmen ihtiyacının karşılanamaması durumunda, bu eğitim kurumları için ilgili yönetmeliğin 5’inci maddesinde belirtilen şartları taşımak kaydıyla Değerlendirme Formu (Ek-3) üzerinde yapılacak değerlendirmedeki puan üstünlüğüne göre” ifadesi, Yönetmeliğin 18. maddesinin (c) bendinde yer alan “… öğretmen ihtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları için, 5 inci maddedeki şartları taşımaları kaydıyla Değerlendirme Formu (Ek-3) üzerinde yapılacak değerlendirmede puan üstünlüğüne göre” ifadesi, Yönetmeliğin 18. maddesinin (ç) bendinde yer alan “İlk defa öğretmenliğe atananlardan genel ortaöğretim alanları için 90, meslek dersleri için 70 ve daha üstünde KPSS’den puan alanlardan puan üstünlüğüne göre” ifadesi ile “Değerlendirme Formu”nun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 17 Mart 2008 günü dava açmıştır.

Danıştay İkinci Dairesi, 11.06.2008 gün ve E.2008/909 sayılı kararıyla kılavuz ve yönetmeliğin anılan hükümleri ile Değerlendirme Formu’nun hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı anılan Danıştay kararı uyarınca sınavsız olarak yaptığı atamaları geri almak zorundadır. Bu konudaki mağduriyetin sorumlusu da, hukuka aykırı yöntemleri izlemekte kararlı olan bakanlık olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı, bu eğitim kurumlarının öğretmen gereksinimini gerçekten karşılamak isteğinde ise bu sorunu çözmek hiç de zor değildir. Bu amaçla yılda en az iki kez sınav yapılması sorunu çok daha kısa sürede çözecektir.

7 Temmuz 2009 Salı

KPSS-A Kadrolarına Kimler Başvurabilir

KPSS-A Kadrolarına Kimler Başvurabilir

Bilindiği üzere 2005 Temmuzunda yapılacak olan sınav sadece KPSS-A ve KPSS-Öğretmenliğe yöneliktir. Bu sınavdan alınacak puanlar sadece öğretmen atamaları ile uzman, müfettiş, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadrolarına yapılacak atamalarda geçerlidir. Bir diğer deyişle bu sınavdan alınacak puanlar ÖSYM tarafından merkezi olarak ilan edilen memur alımlarına başvurularda kullanılmayacaktır.
KPSS-A Kadrolarının genel olarak müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarından oluştuğunu yukarıda belirtmiştik. Peki bu kadrolara kimler başvurabilmektedir?
2000'li yıllara kadar KPSS-A kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk fakültesi mezunları başvurabilmekteydi. Sadece bölüm bazında bazı değişiklikler olabilmekteydi. Örneğin Başbakanlık Uzman yardımcılığına (A) bölümü mezunu, Maliye müfettişliğine de (B) mezunları başvuramayabilmekteydi.
Ancak, KPSS'nin merkezi olarak 1999 yılından itibaren düzenli bir şekilde her yıl yapılmasıyla beraber başvurabilecek bölümlerde artış oldu. Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendisilerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır.
Bu noktada şu hususu vurgulamak gerekmektedir: Her ne kadar başvuran bölüm sayısı artmış ise de hala kamu kurumlarının çoğu atama yapacakları uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, kontrolör yardımcısı ve denetmen yardımcısı kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk Fakültesi mezunları arasından başvuru kabul etmektedir. Mühendislik, mimarlık, fen/fen edebiyat, tıp gibi fakülte ve bölümlerden de yukarıda belirtildiği üzere başvuru alınmasına rağmen, bunlar oldukça sınırlıdır.
Diğer taraftan, 2005 ve 2006 yılında hangi kamu kurumlarının uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, kontrolör yardımcısı ve denetmen yardımcısı alacağı KPSS kılavuzunda açıklanmıştır

KPSS'de Hangi Konulardan Soru Sorulacak

KPSS'de Hangi Konulardan Soru Sorulacak

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır.
Müfettiş, uzman, kontrolör yardımcısı gibi kadrolara başvurmayacak olan lisans mezunu adayların sadece genel yetenek ve genel kültür testisini alması yeterlidir. Diğer taraftan her lisans mezunu da Müfettiş, uzman, kontrolör yardımcısı gibi kadrolara başvuramamaktadır. Genel olarak İİBF ve SBF mezunları ile bazı mühendislik mezunları bu gibi kadrolara başvurabilmektedir.

Branş Bazında Sıralamalar

Branş Bazında Sıralamalar ÖSYM Başkanlığının artık bilgi işlem çağının gerisinde kalan uygulamaları oldukça can sıkıcı hale gelmiştir. Online ortamda alınan KPSS yerleştirme sonuçları dahi ertesi gün değil ancak iki hafta sonra açıklanabilmiştir. Branş bazında sıralamalar ise hala açıklanamamıştır. KPSS'ye Lisans düzeyinden girenlerin branş bazında sıralamaları, üzerine vazife olmamasına rağmen Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanırken, ortaöğretim ve önlisans düzeyinden KPSS'ye girenlerin branş bazındaki sıralamaları hala açıklanamamıştır

Üst yaş sınırı

Üst yaş sınırı

Üst yaş sınırının kalktığına dair düzenleme 04.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yayımlanan düzenleme şu şekildedir:
"Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler."
Bu düzenleme ne demektedir?
Bu düzenleme ÖSYM tarafından yapılan memur ve sözleşmeli personel yerleştirmelerinde atama yapmak isteyecek kamu kurumlarının üst yaş sınırı tespit edemeyeceklerini belirtmektedir. Bunun tek istisnası: Kamu kurum ve kuruluşlarının kanunlarında ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerinde özel hüküm yer alması halidir. Bu halde üst yaş sınırı tespit edilecektir.
Memur yerleşleştirmelerinde üst yaş sınırı nerede çıkıyor?
Memur adaylarından lisans mezunları için Temmuz'da, önlisans ve ortaöğretim (lise ve dengi) mezunları için Eylül'de KPSS sınavı yapılacaktır. Bu sınavlara girebilmek için yaş sınırı gerekmiyor. Yani 61 yaşındaki bir vatandaş dahi bu sınavlara girebilmektedir. Bu sınav sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarının atama yapmak isteyecekleri boş kadrolar ÖSYM tarafından yayımlanacaktır. Bu yayımlanan kadrolarda öğrenim, askerlik ve yaş gibi çeşitli şartlar aranmaktadır. İşte yaş şartıda bu sırada ortaya çıkacaktır. Kamu kurumlarının açıkladığı kadrolarda yer alan üst yaş sınırları, sınav tarihi itibariyle aranacaktır.
Bu düzenleme nerede geçmiyor? Hangi statülerde üst yaş sınırı aranabilecek?
Devlet sadece ÖSYM kanalıyla memur ve sözleşmeli personel alımı yapmamaktadır. Devlette çok çeşitli statülerde personel alımı yapmaktadır. İşte bunlardan bir kaçı ve tek tek üst yaş sorunu...
1- Öğretmen atamalarındaki 40 yaş sınırı devam edecektir. Zira öğretmen atamalarını ÖSYM değil MEB yapmaktadır. Ayrıca MEB'in yönetmeliğinde bu konuya ilişkin olarak adaylarda 40 yaş sınırı aranacağına dair hüküm bulunmaktadır.
2- TSK ve kuvvet komutanlıkları ile Adalet Bakanlığı gibi kurumların memur alımı ÖSYM sistemi dışındadır. Bu kurumlar da KPSS sonuçlarına göre eleman almaktadır, ancak sınav ve diğer işlemleri kendileri yürütmektedir. Bu nedenle bu iki kurum, yaş sınırı koymaya devam edebilecektir.
3- Söz konusu düzenleme sadece merkezi yerleştirme dediği için, KPSS-A kapsamındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcılığı gibi kariyer kadrolar için yaş sınırı uygulamasına devam edilecektir. Bu konudaki kapsamlı dosya tıklayın.
4- 657 sayılı Kanunun 4/B veya 4/C maddeleri kapsamında görevlendirme yapılması bu hükümlere tabi değildir. Yani yaş sınırı aranabilecektir. Çünkü bu statüdeki atamalar merkezi yereleştirmeye tabi değildir.
5- Geçici ve Daimi işçi alımları Türkiye İş Kurumu aracılığı ile yayımlanmaktadır. Konuya ilişkin Tebliğ çıkarılmış olmasına rağmen, İŞKUR gerekli düzeltmeleri yapmadığı için hala bir kısım ilanlarda 30 yaş sınırı çıkmaktadır. Detaylı açıklama için tıklayın.
İŞTA BAKAN ŞAHİN'İN YENİŞAFAK GAZETESİNDE YER ALAN AÇIKLAMALARI
Memuriyette yaş sınırı yok
Başbakan Yardımcısı Şahin, memur alımlarında uygulanan 30 üst yaş sınırının kaldırıldığını ve Bakanlar Kurulu kararıyla 18 yaşını dolduran tüm adayların KPSS'ye girmelerine imkan sağlandığını söyledi
Memur alımlarında kurumlar tarafından uygulanan 30 üst yaş sınırı artık uygulanmayacak. Önceki yıllarda böyle bir uygulamanın olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 13 Şubat 2006'da Bakanlar Kurulu'nda alınan bir kararla 18 yaşını doldurmuş tüm memur adaylarının KPSS sınavına ve sınav sonucuna göre yerleştirilmelerine imkan tanındığını söyledi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 40'ncı maddesinde genel olarak 18 yaşını dolduranların devlet memuru olabileceklerini belirten Mehmet Ali Şahin, kamu kurumlarına girişte asgari yaşın bu şekilde belirlendiğini ancak üst yaş sınırına ilişkin bir kısıtlama bulunmadığını belirtti. Kanunda memurlar için üst yaş sınırı bulunmazken, alt yaş sınırı 18 olarak kabul ediliyor. Şahin, kurum ve kuruluşların, tüzük ve yönetmelikle yaş sınırı tespit edemeyeceklerini belirterek, "Ancak uygulamada birliği sağlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluşların kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerin özel hükümleri haricindeki merkezi yerleştirmesini talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için belli imkanlar tanınmıştır" dedi.
OBJEKTİF KRİTERLER
Memur olmak için 18 yaşın üstünde olmak yeterli. Ancak bir meslek ve sanat okulu bitirilmişse en az 15 yaş sınırı aranıyor. Bugüne kadar kurumların memur alımında yaş kriterlerini kendileri belirliyordu. Bazı kurumlar 25, bazıları 30 yaşı sınır kabul ediyordu. Alınan bu kararla kurumların elinde olan bu inisiyatif objektif kriterlere dayandırıldı

KPSS-B İçin yas sınırı kalktı

KPSS-B İçin yas sınırı kalktı

KPSS'nin dayandığı yönetmelik "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliği"dir. Bu yönetmelik Bakanlar Kurulu Kararı ile 2002 yılında yayımlanmıştır. Tüm esaslar bu yönetmeliğe dayanılarak yürülmektedir.
Söz konusu bu yönetmeliğe 04/03/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle iki madde eklenmiştir. Değişiklikler şu şekildedir:
1- Yaş sınırı kalktı
Değişilikle yönetmeliğe eklenen madde şu şekildedir:
"EKMADDE 3 – Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler."
Yukarıda yer alan madde hangi grup kadroları kapsamaktadır.
1- Madde merkezi yerleştirme demektedir. Merkezi yerleştirme ibaresi sadece ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirmeler için kullanılmaktadır. Bu nedenle, mevzuatında yer alan özel hükümler hariç olmak üzere yaş sınırı tespit edilemeyeceğine ilişkin hüküm sadece Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan ve ÖSYM tarafından yapılan merkezi memur yerleştirmelerini kapsamaktadır.
2- Öğretmen atamalarındaki 40 yaş sınırı devam edecektir. Zira öğretmen atamalarını ÖSYM değil MEB yapmaktadır. Ayrıca MEB'in yönetmeliğinde bu konuya ilişkin olarak adaylarda 40 yaş sınırı aranacağına dair hüküm bulunmaktadır.
3- TSK ve kuvvet komutanlıkları ile Adalet Bakanlığı gibi kurumların memur alımı ÖSYM sistemi dışındadır. Bu kurumlar da KPSS sonuçlarına göre eleman almaktadır, ancak sınav ve diğer işlemleri kendileri yürütmektedir. Bu nedenle bu iki kurum, yaş sınırı koymaya devam edebilecektir.
4- Söz konusu düzenleme sadece merkezi yerleştirme dediği için KPSS-A kapsamındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcılığı gibi kariyer kadrolar için yaş sınırı uygulamasına devam edilelecektir.
5- 657 sayılı Kanunun 4/B veya 4/C maddeleri kapsamında görevlendirme yapılması bu hükümlere tabi değildir. Yani yaş sınırı aranabilecektir. Çünkü bu statüdeki atamalar merkezi yereleştirmeye tabi değildir.
2- 2004'ün geçerlilik süresi uzatıldı
Yönetmeliğe bu konuda geçici bir madde eklenmiştir. Bu madde şu şekildedir:
"GEÇİCİMADDE 5 – 10-11 Temmuz 2004 tarihlerinde yapılan 2004 KPSS sonuçlarının geçerlilik süresi 2006 yılında yapılacak KPSS'lerin sonuçlarının geçerlilik süresi kadar

Öğretmenlikte 40 yaş şartı

Öğretmenlikte 40 yaş şartı

İŞTE KARARIN TAM METNİ
İLK DEFA ÖĞRETMENLİĞE ATANACAKLAR İÇİN 40 YAŞ SINIRI KOŞULUNUN ÖNGÖRÜLMESİNDE KAMU YARARI VE HİZMET GEREKLERİNE AYKIRILIK BULUNMADIĞI HK.
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı):
Karşı Taraf (Davalı) : Milli Eğitim Bakanlığı-ANKARA
İstemin Özeti : Danıştay Onikinci Dairesinin 27.2.2003 günlü, E:2001/4262, K:2003/438 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması davacı tarafından istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Danıştay Onikinci Dairesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu ve temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi Yakup Bal'ın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı Yaşar Uğurlu'nun Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp, Danıştay Onikinci Dairesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle Daire kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca gereği görüşüldü:
Dava, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller İngilizce bölümü mezunu olan davacının, İngilizce öğretmenliğine atanma istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 25.9.2001 günlü, 90501 sayılı işlemin ve 14.8.2001 günlü, 76712 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesinin iptali istemiyle açılmıştır.
Danıştay Onikinci Dairesi 27.2.2003 günlü, E:2001/4262, K:2003/438 sayılı kararıyla, 657 sayılı Kanunun 48. maddesinin (B) bendinin ikinci fıkrası, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yerdeğiştirme Yönetmeliğinin 8/e maddesinden bahsederek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, memuriyete girişte aranacak yaş koşulu olarak sadece genel olarak alt sınırın belirlendiği, idarenin kendi hizmet özelliklerini dikkate alarak yaş konusunda üst sınır belirlemesinin olanaklı olduğu ve 657 sayılı Kanunda bu konuda aksine bir hükme yer verilmediği, Genelge maddesi ile öğretmenlik mesleğinin niteliği gereği ve belirli bir dinanizmi gerektirdiği dikkate alınarak ilk defa öğretmenliğe atanacaklar için 40 yaş sınırı koşulunun öngörülmesinde kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir.
Davacı anılan kararın yerinde olmadığını ileri sürerek temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
Temyiz edilen kararla ilgili dosyanın incelenmesinden; Danıştay Onikinci Dairesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenlerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından, davacının temyiz isteminin reddine, Danıştay Onikinci Dairesinin 27.2.2003 günlü, E:2001/4262, K:2003/438 sayılı kararının onanmasına,20.10.2005 günü oybirliği ile karar verildi.

KPSS de 18 yas sartı

KPSS de 18 yas sartı

Temmuz ayında yapılacak olan sınav lisans mezunu ve lisans mezunu olacaklara yönelik bir sınavdır.
Önlisans ve ortaöğretim (lise ve dengi) mezunlarına yönelik sınav Eylül ayında yapılacaktır. Bu sınava ilişkin başvuru tarihleri henüz ÖSYM tarafından açıklanmamıştır. Ancak Eylül ayında bu sınava girecek adaylar açısından ciddi bir sorun bulunmaktadır. KPSS sınavı sonrasında ÖSYM tarafından açıklanan boş kadrolarda yaşa ilişkin olarak, yaş şartının sınav tarihi itibariyle aranacağı belirtilmektedir. Geçmiş yıllardaki sınav kılavuzlarında da bu açıklama "sınav tarihi" olarak yer almıştır.
Fakat, Eylül ayında sınava girecek olan bir çok ortaöğretim (lise ve dengi) mezunu 18 yaşını doldurmamış olacaktır. Bu nedenle de bu adayların sınav sonuçları neredeyse yok hükmündedir. 2007 yılında yeni bir sınav açılmayacağı düşünüldüğünde bu yıl ortaöğretimin son sınıfında olmayan öğrencilerde, gelecek yıl mezun olacak şekilde, KPSS'ye gireceklerdir. Dolasıyla 17 yaşında bir çok aday başvuracaktır.
Ancak bu uygulama yanlıştır ve bu yanlışlığın düzeltilmesi gerekmektedir. 18 yaş şartının sınav tarihi itibariyle değil yerleştirme tarihi itibariyle aranması gerektiğine dair yeni bir düzenleme yapılmalıdır.
Zaten 2004 yılı KPSS sınav kılavuzunun bu hükmü hakkında Danıştay tarafından iptal kararı verilmişti. Dolasıyla yeni mağduriyetlere yol açmamak için düzenleme yapmak artık zorunluluk haline gelmiştir.

İtfaiyeci Alımındaki 25 Yaş

İtfaiyeci Alımındaki 25 Yaş

T.C.DANIŞTAYİDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
YD. İtiraz No: 2008/238
İtiraz Eden (Davacılar): 1- Yusuf Kaya 2- Beytullah Acaroğlu 3-Ali Rıza Kaygusuz 4- Süleyman Saygın 5- Muharrem Aktop 6- Muhammet Algın 7- Vural Büyükdemirel 8- Serdar Acar 9- Faruk Ünlü: Av. Remzi Sulhan 10- Abdurrahman Tolaman
İnönü Cad. Hacı Hanım Sk. No:8/4Taksim -Gümüşsüyü/ İSTANBUL
Karsı Taraf {Davalı) : İçişleri Bakanlığı - ANKARA
İstemin Özeti: Danıştay Onikinci Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin bulunan 25.12.2007 günlü, E:2007/6367 sayılı karara, davacılar itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istemektedirler.
Danıştay Tetkik Hakimi Pınar Kara'nın Düşüncesi: İtirazın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı E.NurNecefin Düşüncesi: İtiraz dilekçesinde ileri sürülen nedenler Danıştay Onikinci Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, itirazın reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca gereği görüşüldü: İtfaiye eri olarak atanma istemine ilişkin başvuruları, ilgili yönetmelikte öngörülen yaş şartını taşımadıklarından bahisle reddedilen davacılar tarafından, Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin itfaiye erliğine atanmak için "25 yaşını doldurmamış olmak" şartını öngören 15/ç maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması isteğiyle açılan davada, Danıştay Onikinci Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine İlişkin bulunan 25.12.2007 günlü, E: 2007/6367 sayılı karara, davacılar itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istemektedirler.
5393 sayılı Belediye Kanununun "İtfaiye" başlıklı 52. maddesinin 1. fıkrasında; "İtfaiye teşkilatının çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, meslekten çıkarılma, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile itfaiye teşkilatında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir" kuralına yer verilmiştir.
5393 sayılı Yasa'nın yukarıda yer verilen 52. maddesine dayanılarak hazırlanan ve 21.10.2006 tarihli ve 26326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye itfaiye Yönetmeliğinin "itfaiye erliğine atanma şartları" başlıklı 15. maddesinin (ç) bendinde; 25 yaşını doldurmamış olmak koşuluna yer verilmiştir.
İtiraza konu dosyanın incelenmesinden; Kocaeli Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Yüksekokulu itfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programı mezunu olan davacıların, 2 yıl süreli önlisans öğrenimini tamamlamalarından sonra, kamu personeli seçme sınavına girdikleri ve 10.9.2007-17.9.2007 tarihleri arasında Antalya Büyükşehir Belediyesinin itfaiye eri ve zabıta memuru alımına ilişkin ilanına istinaden Belediyeye başvurdukları, 1.10.2007 tarihinde yapılan sınava çağrılmamaları üzerine 19.10.2007 tarihinde Belediyeye başvurarak, sınava çağrılmama nedeninin bildirilmesini istedikleri, Antalya Büyükşehir Belediyesinin 26.10.2007 tarihli yazısı İle; Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 15/ç maddesinde belirtilen şartı taşımadıklarının, başka bir deyişle, sınav günü itibariyle 25 yaşını doldurmuş olmaları nedeniyle sınava çağrılmadıklarının bildirilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Dava konusu Belediye itfaiye Yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce, yürürlükte bulunan ve dava konusu Yönetmeliğinin 49. maddesi ile yürürlükten kaldırılan, 23.8.1985 tarihli ve 18851 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İtfaiye Teşkillerinin Kuruluş, Görev, Eğitim ve Denetim Esaslarına Dair Yönetmeliğin 8/c maddesinde, itfaiye eri olarak atanacak adaylar için; askerliğini bitirmiş ve 27 yaşından gün almamış olmak koşulu aranmakta iken, dava konusu Yönetmeliğin 15/ç maddesi İle, söz konusu yaş sınırı 25 olarak belirlenmiştir.
Daha önce, İçişleri Bakanlığı itfaiye Teşkillerinin Kuruluş, Görev, Eğitim ve Denetim Esaslarına Dair Yönetmeliğin 8/c maddesindeki "askerliğini bitirmiş ve 27 yaşından gün almamış olma" ibaresinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; Danıştay Onikinci Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne ilişkin bulunan 12.5.2006 günlü, E:2005/5972 sayılı karar, itiraz üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 5.10.2006 günlü YD. İtiraz No: 2006/1110 sayılı kararı ile ve; "657 sayılı Yasada memuriyete girişte aranacak yaş koşulu sadece "genel olarak alt sınır" şeklinde belirlenmiş olup, idarelerin yerine getirmekle yükümlü oldukları hizmetin özelliklerini dikkate alarak yaş konusunda üst sınır belirlemeleri mümkün olduğundan ve 657 sayılı Yasada bu konuda aksine bir hüküm de bulunmadığından, olayda dava konusu Yönetmelik hükmü ile itfaiye hizmetinin önemi gözönünde bulundurulmak suretiyle itfaiye eri olarak atanacaklar için yaş sınırı getirilerek "27 yaşından gün almamış olma" şartının öngörülmesinde kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmediği" gerekçesiyle kaldırılmış ise de, davacıların; "üniversite ve lise mezunları için farklı yaş sınırının kabul edilmesi gerektiği, itfaiyecilik birimine memur yetiştiren meslek yüksekokullarına girişte üst yaş sınırının 22 olduğu, bu okuldan yıl kaybı olmaksızın mezun olunması durumunda dahi, aynı yıl kamu personeli seçme sınavının açılmaması veya ilgilinin askerlik hizmetinin ifasına başlaması gibi durumlarda, belirlenen 25 yaş sınırı nedeniyle mağdur olunacağı" iddiaları karşısında, dava konusu yönetmelik maddesi ile, yaş sınırının idarece hukuken kabul edilebilir herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin önceki yönetmelikle belirlenen 27 yaş sınırının daha da altına inilerek, "25 yaş" olarak belirlenmesinde hukuka uyarlık bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, davacının itirazının kabulü ile, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Yasasının 27. maddesindeki koşullar gerçekleşmiş olduğundan, dava konusu yönetmelik maddesinin yürütülmesinin durdurulmasına 27.3.2008 günü oyçokluğu ile karar verildi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu
Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu
11. Daire Başkanı Mustafa İlhan Dinç
5. Daire Başkanı Turan Falcıoğlu
13. Daire Başkanı Faruk Öztürk
10. Daire Başkanı Mehmet Ünlüçay
6. Daire Başkanı ¦Bekir Aksoylu
8. Daire Başkanı Ayla Alkıvılcım
2. Daire Başkan V. Kamuran Erbuğa
6. Daire Üyesi Banu Dilcin
6. Daire Üyesi Nazlı Koçer
11. Daire Üyesi fzge Nazlıoğlu
5. Daire I Salih Er
2. Daire Üyesi Murat Cebeci
8. Daire Üyesi Yeniay Kaya
11. Daire Üyesi Nihat Turan
13. Daire Üyesi Suna Türkoğlu
15. Daire Üyesi ¦'Sadri Bozkurt
13. Daire Üyesi Turan Karakaya
2. Da ıi Uye lenç X
13. Daire Üyesi Zümrüt Öden
6. Daire Üyesi Zeynep Yılmaz
8. Daire Üyesi Sıddık Yıldız
10. Daire Üyesi Nüket Yoklamacıoğlu
8. Daire Üyesi Atıl Üzelgün
5. Daire Üyesi Hayrettin Kadıoğlu
10. Daire Üyesi İbrahim Berberoğlu
11. Daire Üyesi 10. Daire Üyesi
Hüseyin Poroy Tülin Özdemir
KARŞI OY
X- Yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların bakılan uyuşmazlıkta gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin Daire kararına yapılan itirazın reddi oyuyla karara karşıyım.
2. Daire Üyesi Ayla Günenç
K/G-3.4.2008-21.4.

Hemşire öğretmen olabilir mi

SORU: Hemşireyim lisans mezunuyum. Sağlık meslek liselerinde öğretmen olmak için neler yapmak gerekiyor?
BELİRLEME 119 SAYILI KARAR İLE YAPILDI
Sağlık Meslek liselerinde 11 ana branş bulunmaktadır. Bu branşlara ve branşlara hangi bölüm mezunlarının atanabileceği, 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararıyla belirlenmiştir. 119 sayılı kararın ekinde yer alan branşlar ve bu branşlara atanabilecek bölümlere aşağıda yer verilmiştir.
SADECE LİSANS MEZUNLARI ATANABİLİR
Diğer taraftan 119 sayılı kararına göre, öğretmenliğe en az lisans mezunu olanlar arasından atama yapılabilmektedir. Lisans ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda şu şekilde tanımlanmıştır
"s) Lisans: Ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdir."
ATAMALARDA KPSS10 PUANI ARANIR
Yukarıda yer verilen tanıma göre en az lisans mezunu olan hemşirelerin sağlık meslek liselerindeki aşağıdaki branşlara öğretmen olarak atanması mümkündür. Ancak öğretmen ataması yapılabilmesi için sağlık meslek liselerinde öğretmen ihtiyacı oluşması ve bu ihtiyacın MEB tarafından kamuoyuna duyurulması gerekmektedir. Böyle bir ihtiyaç oluşması ve bu ihtiyacın KPSS'ye girenler arasından karşılanmak istemesi halinde KPSS10 puanına bakılacaktır. Bu nedenle öğretmenliği düşünen hemşirelerin KPSS Lisans'ın Cumartesi öğleden sonraki bölümünde yer alan Eğitim Bilimleri tesitini de almış olması gerekmektedir.
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS YAPMIŞ OLMAK ŞART MI?
Aşağıda yer alan bazı bölümlerin karşısında (*) işareti bulunmaktadır. Bu işaretin yer aldığı bölüm mezunlarının öğretmen olarak atanabilmesi için adayların tezsiz yüksek lisans yapmış olması gerekmektedir. MEB eğer ihtiyacı tezsiz yüksek lisans yapanlar arasından karşılayamazsa bu halde tezsiz yüksek lisans yapmayanlar , KPSS'de 75 ve üzeri puan almak koşuluyla başvuru yapabilecektir.
İŞTE BRANŞLAR VE BU BRANŞLARA ATANABİLECEK BÖLÜM MEZUNLARI
1. Çevre SağlığıSağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölümü
2. Medikal Bakım1. Hemşirelik Yüksek Okulu (*)2. Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü (*)3. Sağlık Yüksek Okulu Sağlık Memurluğu Bölümü (*)4. Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölümü
3. Ana Çocuk Sağlığı1. Tıp Fakültesi (*)2. Sağlık Yüksek Okulu (Ebelik Bölümü) (*)
4. Radyoloji Tıp Fakültesi (Radyoloji) (*)
5. LaboratuvarTıp Fakültelerinin;o Mikrobiyoloji (*)o Hematoloji (*)o Patoloji (*)o Biyokimya (*)o Parazitoloji (*)o Klinik Bakteriyoloji (*)o Enfeksiyon Hastalıkları (*)
6. Toplum Sağlığı1. Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölümü2. Sağlık Yüksek Okulu Sağlık Memurluğu Bölümü (*)3. Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik
7. Acil Tıp TeknisyenliğiTıp Fakültesi (*)
8. Tıbbî Sekreterlik 1. Sağlık Eğitimi Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü (*)2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
9. Anestezi Tıp Fakültesi (Anestezi ) (*)
10. Ortopedi1. Tıp Fakültesi (Ortopedi) (*)2. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu(*)3. Tesviye (Talaşlı Üretim) Öğretmenliği4. Kalıpçılık Öğretmenliği
11. Diş Protez Diş Hekimliği Fakültesi (*)

Hangi KPSS Puanını Kullanacak

SORU: iyi günler. Ben 4 yıllık fakülte mezunuyum. 2004 ve 2006 kpss ye girdim. 2004 puanım daha yüksek... 2004 sonuçlarının 2008'e kadar geçerliolduğu belirtiliyor. Acaba 2004 puanıma göre tercih yapabilir miyim? Ve yapabiliyorsam bu nasıl olacak?
CEVAP: Ziyaretçimizin sorusu iki bölüme ayrılarak cevaplanacaktır. İlk bölümde eğitim durumunun değiştiği, ikinci bölümde ise değiştirmediği varsayımı dikkate alınacaktır.
EĞER EĞİTİM DURUMU DEĞİŞMİŞ İSE
2006/1 KPSS kılavuzunda bu konuya açıklık getirilmiştir. Kılavuzda yer alan açıklama şu şekildedir:
"2004-KPSS'ye ortaöğretim ya da önlisans düzeyinde girmiş adaylardan, 2006-KPSS/1'e başvuru tarihi itibarıyla öğrenim düzeyinde değişiklik olanların (lisans düzeyinde bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların) 2004-KPSS sonuçları geçerliliğini yitireceğinden 2006-KPSS/1'e girmeleri gerekir." (1.5/ikinci fıkra)
"Sınava başvuru sırasında lisans düzeyinde mezun durumda olmayan adaylar, sınavın geçerlik süresi içinde mezun olacaklarını düşünüyorlarsa, 2006-KPSS/1'e girmeye karar verirken şu hususu göz önünde tutmaları gerekir: 2004-KPSS'ye önlisans veya ortaöğretim düzeyinde girmiş olan adaylar, 2006-KPSS/1'e başvurdukları ve bu sınava girdikleri takdirde yerleştirme işlemlerinde 2006-KPSS/1'in sonuçlan geçerli olacak; 2004-KPSS sonuçlan geçersiz sayılacaktır. Aynca, 2006-KPSS/1'e başvuran adaylar 2006-KPSS/2'ye başvuramayacaklardır." (2.1/ son fıkra)
Kılavuzda yer alan bu açıklamaya göre eğer adayın eğitim durumu değişmiş ise bu adayın bir üst öğrenimden sınava girmesi gerekmekte olup, adaya ait 2004 KPSS puanı geçerliliğini yitirecektir.
EĞER EĞİTİM DURUMU DEĞİŞMEMİŞSE
Adayın 2004 yılından bu yana eğitim düzeyi değişmemiş ise bu aday sadece puan yükseltmek amacıyla KPSS'ye girmiştir. Bu halde de, adayın hangi puanı yüksek ise o puanı değerlendirmeye alınacaktır. Kılavuzda yer alan açıklama şu şekildedir:
" A Grubu Kadrolar için yapılacak giriş sınavlarına çağrılarda veya B Grubu Kadrolar için yapılacak yerleştirmelerde adayların geçerliliğini korumakta olan ilgili sınav puanlarından yüksek olanları kullanılacaktır." (1.6)
"Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan en yüksek puan dikkate alınacak ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınacaktır." (4.2)

branş için değişiklik

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
1- Yapılan değişikliğe göre "Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği", "Bilgisayar Teknolojisi Bölümü /Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü", "Matematik-Bilgisayar Bölümü" ve "İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri" mezunları Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarına atanamayacaklardır.
Bu branşta yapılan değişiklik ile atama esas alan ismi "Bilgisayar"dan, "Bilişim Teknolojileri"ne değiştirilmiştir. Ayrıca aylık karşılığı okutulabilecek dersler arasına aşağıda koyu olarak gösterilen bölümler eklenmiştir.
2- Kimya alanında sadece "aylık karşılığı okutulabilecek dersler" arasına yeni eklemeler yapılmıştır. Bu yeni ekler aşağıda koyu olarak gösterilmiştir.
119 sayılı karara ekli yeni cetveli görmek için tıklayınız.
Eski cetveli görmek için tıklayınız.
Bilişim Teknolojileri
(Değişik : 12/05/2006 tarih ve 133 sayılı TTKK)(Değişik : 17/09/2007 tarih ve 155 sayılı TTKK)(Değişik : 26/03/2008 tarih ve 125 sayılı TTKK)
1. Bilgisayar Öğretmenliği2. Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği3. Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği4. Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği5. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (**) .6. Bilgisayar Teknolojisi Bölümü /Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü(*) (**)7. Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği (*)8. Matematik-Bilgisayar Bölümü (*) (**)9. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri (*) (**)10. Bilgisayar Mühendisliği (*)11. Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği (*)
(**) Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarına Atanamazlar.
BilgisayarBilgisayar (Yazilim)MikroislemcilerLojikVeri TabaniBilgi Teknolojileri I IIBilim ve TeknolojiBilgi ve Iletisim TeknolojisiBilisim Teknolojileri
* Bilisim Teknolojileri Alaninin;-Bilgisayar Teknik Servisi-Ag Isletmenligi-Web Programciligi-Veri Tabani Programciligi-Dallarinin alan ortak ve dal dersleri
* Diger alanlarin Bilisim Teknolojileri Alanina ait alan ortak/dal dersleri ve modülleri
Kimya(Değişik : 12/05/2006 tarih ve 133 sayılı TTKK)(Değişik : 26/03/2008 tarih ve 125 sayılı TTKK
1. Kimya Öğretmenliği2. Kimya Bölümü (*)3.Kimya Mühendisliği (*)
KimyaKimya UygulamalariIleri KimyaFen ve Teknoloji / Fen BilgisiBilim ve TeknolojiBilgi TeknolojisiTeknik AtölyeArastirma TeknikleriSeramik KimyasiMeslekî KimyaKimya, Petro Kimya, Plastik Isleme, Plastikçilik, Lastik Teknolojisi, Boya Tekno-lojisi, Deri Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi, Gida Analizi, Proses, Gida Kontrol ve Analizleri, Gida Teknolojisi, Laborantlik alanlarinin Kimya alani ile ilgili teorik ve uygulamali meslek dersleriSu BilgisiAtik Sular BilgisiKagit ÜretimiKimya Teknolojisi Kimya Alaninin;Petrol - RafineriPetrol - PetrokimyaKimyaBoya Üretimi ve UygulamaKimya ProsesDeri IslemeDallarinin alan ortak ve dal dersleriAlanin diger dallarinin bu dallarla ilgili alan ortak ve dal dersleriDiger alanlarin bu dallarla ilgili alan ortak/ dal dersleri ve modülleri

kpss sınavı kalkacakmı

kpss sınavı kalkacakmı ''Öğretmen alımlarıyla ilgili mevcut problemler nasıl düzelebilir'' yönündeki soruyu ise Gündoğdu, ''Eğer Türkiye'nin kaç tane öğretmene ihtiyacı olduğunu bilip, buna göre kontenjan planlarsanız, 20 yıl sonra belki bu sınav problemini çözersiniz. Fakat şu an sınavdan başka çözüm yolu yok'' diye yanıtladı

Öğretmenlik puanları tıp fakültesi düzeyine geldi

Memurluğa ilginin artmasına en güzel örneğin üniversitelerin öğretmenlik bölümlerine girişte gerekli puanlardaki yükseliş olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, ''En düşük puan gerektiren bölümler, öğretmenliklerdi. Ancak günümüzde öğretmenliklerin puanı, tıp fakültelerinin ayarına geldi'' diye konuştu. Öğretmenlik bölümlerinin puanlarındaki artışa rağmen branşlara göre açık kadro sayısının değiştiğine işaret eden Gündoğdu, geçmişte kamuda öğretmen olamayanların dershanelerde iş bulabildiğini, ancak dershanelerde de kadroların dolması nedeniyle öğretmen adaylarının KPSS'ye geçmişe oranla daha fazla ilgi gösterdiğini vurguladı. Coğrafya, Türkçe, İngilizce, matematik, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile sınıf öğretmenliğini tercih edenlerin, açık kadro sayısı nedeniyle diğer branşlara göre daha şanslı olduğunu ifade ederen Gündoğdu, ''Ancak, 40 kişilik kimya öğretmeni açığı için 5 bin kişi başvuruyor. Bu da KPSS'den alınması gereken puanı yükseltiyor yani arz-talep dengesizliği nedeniyle KPSS kurslarının sayısı her geçen gün artıyor'' dedi. ''Öğretmen alımlarıyla ilgili mevcut problemler nasıl düzelebilir'' yönündeki soruyu ise Gündoğdu, ''Eğer Türkiye'nin kaç tane öğretmene ihtiyacı olduğunu bilip, buna göre kontenjan planlarsanız, 20 yıl sonra belki bu sınav problemini çözersiniz. Fakat şu an sınavdan başka çözüm yolu yok'' diye yanıtladı.

KPSS KURSLARINA YOĞUN İLGİ

KPSS KURSLARINA YOĞUN İLGİ

Kamuda çalışmak isteyen kişi sayısında patlama yaşanınca, KPSS'ye hazırlık kurslarına olan ilgi arttı… Memurluğa giriş için gereken Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) yönelik düzenlenen kurslara ilginin, her geçen yıl artış gösterdiği bildirildi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Genel Sekreteri Gökhan Gündoğdu, yaptığı açıklamada, piyasa koşullarına göre maaş ve iş garantisi bulunan memurluğa ilginin her geçen gün arttığını belirterek, bu doğrultuda dershaneler tarafından KPSS kursları açıldığını anlattı. Geçmişte az sayıda dershanede bulunan KPSS kurslarının, elde edilen gelirin artış göstermesiyle birlikte daha da yaygınlaştığını belirten Gündoğdu, şöyle konuştu: ''Hükümet, kamuya bu yıl 65-70 bin civarında personel alınacağını açıkladı. Geçmişte, maaş azlığı nedeniyle anne-babalar çocuklarını memurluk, öğretmenlik dışındaki alanlara yönlendiriyordu. Fakat artık krizden en az etkilenen kesimler, sabit gelirli devlet memurları olarak gözüküyor. Bu nedenle KPSS'ye yönelik dershaneler tarafından düzenlenen kurslara başvuran kişi sayısı, her yıl en az yüzde 20 artıyor. Son açıklamalardan ve yaşanan krizden sonra kurslara ilginin, artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz.'' KPSS'nin, ortaöğretim ve önlisans mezunlarına yönelik 2 yılda bir düzenlendiğini ifade eden Gündoğdu, ''Ortaöğretim ve önlisans mezunlarının da 2010 yılında düzenlenecek sınava, dolayısıyla açılacak kurslara büyük ilgi göstermesini bekliyoruz'' dedi.

kpssde unvan dagılımı

kpssde unvan dagılımı ''Aktüer 2, ambar memuru 2, anbar memuru 83, antrenör 27, arkeolog 1, aşçı 56, avukat 34, bahçıvan 4, bakteriolog 1, bekçi 2, bilgisayar işletmeni 485, bilgisayar programcısı 3, biolog 67, çocuk gelişimcisi 67, çözümleyici 6, dağıtıcı 12, daktilograf 37, diyetisyen 121, ebe 51, eksper 18, elektrik mühendisi 1, enformasyon memuru 22, fizikçi 3, fizyoterapist 144, gassal 3, gemi adamı 5, harita mühendisi 5, hastabakıcı 10, hayvan bakıcısı 6, hemşire bin 107, hizmetli 99, hukuk müşaviri 3, icra memuru 20, inşaat mühendisi 9, inşaat teknikeri 1, istatistikçi 21, itfaiyeci 15, kaloriferci 43, kaptan 4, kimyager 29, koruma ve güvenlik görevlisi 5, kütüphaneci 40, laborant 23, makina mühendisi 4, manevracı 1, memur 3 bin 98, mimar 31, muayene memuru 265, muhafaza memuru 240, muhasebeci 32, mutemet 1, mühendis 650, mütercim 24, odyolog 1, orman muhafaza memuru 85, öğretmen 4, programcı 84, psikolog 210, rasatcı 5, ressam 2, sağlık fizikçisi 14, sağlık memuru 106, sağlık teknikeri 130, sağlık teknisyeni 44, santral memuru 10, satınalma memuru 6, sekreter 85, sosyal çalışmacı 127, sosyolog 2, sportif eğitim uzmanı 25, şehir plancısı 5, şoför 98, tahsildar 8, teknik ressam 5, tekniker 204, teknisyen 307, teknisyen yardımcısı 175, tercüman 4, topograf 1, uzman yardımcısı 31, veri hazırlama kontrol işletmeni 72, veteriner hekim 7, veznedar 12, VHKİ bin 261, yurt yönetim memuru 67, zabıt katibi 4.''
changeTarget(document.getElementById("news_content"))

KPSS TERCİH BAŞVURULARI BAŞLADI

KPSS TERCİH BAŞVURULARI BAŞLADIKamuya öğretmen ve kariyer meslek memurları dışında kalan 10 bin 244 kadro ve pozisyonda yapılacak alımlar için tercih başvuruları başladı Alımlar için bugünden itibaren 15 Temmuz 2009'a kadar tercihte bulunulacak.
Kamuya öğretmen ve kariyer meslek memurları dışında kalan 10 bin 244 kadro ve pozisyonda yapılacak alımlar için tercih başvuruları başladı
Alımlar için bugünden itibaren 15 Temmuz 2009'a kadar tercihte bulunulacak. Devlet Personel Başkanlığı internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, üniversiteler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen (öğretmen ve kariyer meslek memurları dışında kalan) listelerde yer alan toplam 10 bin 244 kadro ve pozisyon için 6-15 Temmuz 2009 tarihleri arasında tercih yapılacak. Yerleştirmeler, ÖSYM Başkanlığının ''www.osym.gov.tr'' adresi üzerinden yapılacak. Bu yılın ikinci merkezi yerleştirmesinin ise kamu kurumlarından taleplerin 30 Eylül 2009 tarihine kadar toplanmasının ardından Kasım ayının ilk haftasında yapılması planlanıyor. Alımların 2 bin 319'u bakanlıklara, bin 885'i genel müdürlük ve müsteşarlıklara, 514'ü başkanlıklara, 2 bin 989'u üniversitelere, 278'i mahalli idareler ve il özel idarelerine yapılacak. KİT'ler içerisinde en fazla personel ise 1411 kişiyle PTT'ye alınacak.

700 ÖĞRETMEN HİZMET İÇİ EĞİTİME ALINACAK

Türkiye genelindeki 350 ilköğretim okulundan toplam 700 matematik ile fen ve teknoloji öğretmeni hizmet içi eğitime alınacak.
Türkiye genelindeki 350 ilköğretim okulundan toplam 700 matematik ile fen ve teknoloji öğretmeni hizmet içi eğitime alınacak.
Öğretmenlere; sınıf yönetimi, hiperaktif çocuklarla başa çıkma yöntemi, aktif öğretim yöntemlerini kullanma becerisi gibi konularda eğitim verilecek.
Öğretmen Mesleki Gelişim Eğitimi Projesi (ÖMGEP) kapsamında, Türkiye genelindeki 350 ilköğretim okulundan ikişer öğretmen, yarından itibaren 23 Ağustos’a kadar Ankara Kızılcahamam’da hizmet içi eğitime alınacak. Belirlenen okullardan 1 matematik ile 1 fen ve teknoloji branş öğretmeni olmak üzere toplamda 700 öğretmen içerisinden her hafta 100 öğretmenin katılımı ile 7 haftalık mesleki eğitim projesi gerçekleştirilecek. Seçilen öğretmenler gruplar halinde yedi tam gün sürecek bir kampa alınacak ve her grup alanlarında uzman öğretim üyeleriyle toplam 40 saatlik, mesleki gelişim eğitimi çalışması yapacak.
Program kapsamında; bilimsel düşünme becerisi kazandırma, çoklu zekâ alanlarına göre oluşturulmuş yapılandırmacı aktif öğretim yöntemlerini kullanma becerisi kazandırma, sınıf yönetimi becerisini geliştirebilme, farklı branşlardaki öğretmenlerin nasıl bir arada çalışabileceğini gösterme, hiperaktif çocuklarla başa çıkma yöntemlerini, yeni müfredata uygun ölçme değerlendirme tekniklerini kullanma gibi konular ele alınacak.

ABD'Lİ ÖĞRENCİLER TÜRKİYE'Yİ TANIYOR

ABD'Lİ ÖĞRENCİLER TÜRKİYE'Yİ TANIYOR


ABD’deki Lehigh Üniversitesi ve Martindale Öğrenci Birliği, 2009 yılını Türkiye’yi tanıma yılı olarak belirledi.
Aralarında bir Türk öğğretim üyesinin de bulunduğu gurp Türkiye’yi tanıma programı çerçevesinde başkente geldi. Ankaralı rehber Olcay Karalarlı ile iki gün boyunca Ankara’yı gezen ABD’li konuklar, özellikle Türk tarihine büyük ilgi gösterdi.
Anıtkabir’de Atatürk’ün liderliğinden ve devrimlerinden oldukça etkilenen grup, Anadolu tarihiyle, mitolojisini müzede minik dramalarla canlandırdı.

ÖSS SONUÇLARI 10 TEMMUZdda acıklanıyor

ÖSS SONUÇLARI 10 TEMMUZdda acıklanıyor
Öğğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS sonuçlarının 10 Temmuz'da açıklanacağını belirterek, sonuçların bu tarihten daha önce açıklanması için de çalışma yaptıklarını söyledi.
Öğğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS sonuçlarının 10 Temmuz'da açıklanacağını belirterek, sonuçların bu tarihten daha önce açıklanması için de çalışma yaptıklarını söyledi.
Prof. Dr. Yarımağan, yaptığı açıklamada, ÖSS ile ilgili bazı ihbarların olduğu belirterek, "Bize gelen ihbarlar var. Geçtiğimiz yıllarda da böyle oldu. Bazı kurumlar bize resen soruların yanlışlığı ile ilgili ihbarda bulunurlar. Biz de değerlendiririz. İlgili dersin uzmanları soruları incelerler. Bir sonuca varılır" dedi.
''ÖSS'DE YAPILAN DEĞİŞİKLİK ÖĞRENCİLERİ KORKUTMASIN"
Prof. Dr. Yarımağan, ÖSS'de yapılan değişikliğe de değinerek, "Değişiklik mutlaka insanları sıkıntıya sokar. Fakat bu sıkıntı yersizdir. Değişen sadece lise son öğrencileri ile mezun durumda olan öğrencilerin üç oturumda sınava gireceğidir. ÖSS'de yapılan değişiklik öğrencileri korkutmasın" diye konuştu.

ANAOKULU DA ZORUNLU OLUYOR

ANAOKULU DA ZORUNLU OLUYOR


Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim yılından itibaren 32 pilot ilde uygulanacak, okul öncesi eğitim çağına gelen çocukların zorunlu eğitime alınması projesini hızlandırdı.
Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim yılından itibaren 32 pilot ilde uygulanacak, okul öncesi eğitim çağına gelen çocukların zorunlu eğitime alınması projesini hızlandırdı.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, pilot illerin vali ve milli eğitim müdürlerini, yarın yapılacak değerlendirme toplantısı için Ankara'ya çağırdı.
Projeye göre, zorunlu anaokulu projesi ile 8 derslikli okullarda ana sınıfı açılacak. Anaokullarında ikili öğretime geçilecek ve kapatılan köy okulları, anaokulu olarak değerlendirilmek üzere tekrar açılacak.
Zorunlu okul öncesi eğitimin uygulanacağı illerde, çocuklar toplam 60 ay eğitilecek ve 9 yıllık mecburi eğitime geçiş yapacak. Böylece çocukların okula başlama yaşı 5'e çekilecek.
Proje pilot illerde başarıyla sonuçlandıktan sonra Türkiye genelinde okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek.

ANAOKULU DA ZORUNLU OLUYOR

ANAOKULU DA ZORUNLU OLUYOR


Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim yılından itibaren 32 pilot ilde uygulanacak, okul öncesi eğitim çağına gelen çocukların zorunlu eğitime alınması projesini hızlandırdı.
Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim yılından itibaren 32 pilot ilde uygulanacak, okul öncesi eğitim çağına gelen çocukların zorunlu eğitime alınması projesini hızlandırdı.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, pilot illerin vali ve milli eğitim müdürlerini, yarın yapılacak değerlendirme toplantısı için Ankara'ya çağırdı.
Projeye göre, zorunlu anaokulu projesi ile 8 derslikli okullarda ana sınıfı açılacak. Anaokullarında ikili öğretime geçilecek ve kapatılan köy okulları, anaokulu olarak değerlendirilmek üzere tekrar açılacak.
Zorunlu okul öncesi eğitimin uygulanacağı illerde, çocuklar toplam 60 ay eğitilecek ve 9 yıllık mecburi eğitime geçiş yapacak. Böylece çocukların okula başlama yaşı 5'e çekilecek.
Proje pilot illerde başarıyla sonuçlandıktan sonra Türkiye genelinde okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek.

KPSS 2009 BAŞVURU TARİHİ

KPSS 2009 BAŞVURU TARİHİ
ÖSYM 2009 sınav takvimini açıkladı ve buna göre 2009 kpss başvuru tarihi belli oldu.
ÖSYM 2009 sınav takvimini açıkladı ve buna göre 2009 kpss başvuru tarihi belli oldu. 2009 kpss başvuru tarihleri : 27.04.2009 08.05.2009 olarak belirlendir. Başvuru ücreti ise : 1 Oturum: 35 TL 2 Oturum: 45 TL olarak belirlendi. Kpss 2009′da başarılar dileriz, iyi çalışmalar…

KPSS 2009 HAKKINDA GENEL BİLGİ

Pek çok ziyaretçimiz kpss 2009 ile ilgili sorular sormaktadır. Bu sorular doğrultusunda bir takım bilgiler sunmak istiyoruz.
Pek çok ziyaretçimiz kpss 2009 ile ilgili sorular sormaktadır. Bu sorular doğrultusunda bir takım bilgiler sunmak istiyoruz.
Kpss önlisans ve kpss ortaöğretime girecek adayların merak ettikleri en önemli husus olan 2009 yılında kpss olacak mı sorusunun cevabı “Ne yazık ki 2009 yılı içerisinde kpss önlisans ve kpss ortaöğretim adayları için kpss olmayacaktır.“dır.
Bilindiği üzere kpss önlisans ve kpss ortaöğretim 2 yılda bir yapılmaktadır ve bu süreç gö önüne alındığında kpss önlisans ve kpss ortaöğretim adayları için kpss tarihi 2010′dur.
Bu adaylar kpss 2010′a gireceklerdir ve bu kpss’de aldıkları puanlara göre yerleştirileceklerdir.
2009 yılı içerisinde kpss lisans olacaktır ve lisans mezunu arkadaşlarımız bu sınavda alacakları puanlara göre atanabileceklerdir.

kpssde basarılı universiteler

kpssde basarılı universiteler

2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre, ''Genel kültür'' testinde Selçuk Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümü, ''Genel yetenek'' testinde ise Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü birinci sırada yer alıyor

KPSS'NİN BAŞARILI BÖLÜMLERİ

KPSS'NİN BAŞARILI BÖLÜMLERİ

2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre, ''Genel kültür'' testinde Selçuk Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümü, ''Genel yetenek'' testinde ise Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü birinci sırada yer alıyor.
2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre, ''Genel kültür'' testinde Selçuk Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümü, ''Genel yetenek'' testinde ise Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü birinci sırada yer alıyor. Öğretmenlerin atanabilmeleri için yapmaları şart olan ''Eğitim bilimleri'' testinde ise Mersin Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü en başarılı bölümler arasında bulunuyor.

KAYNAK KİRLİLİgİNE DİKKAT

KAYNAK KİRLİLİgİNE DİKKAT


SORU BANKASI VE KAYNAK KİRLİLİĞİNE DİKKAT!

kpss.com.tr web sayfasının kurulduğu günden bugüne iletişim bölümünden sizlerden gelen sorulara cevap vermeye çalışıyorum.Doğru yönlendirilmenizle daha başarılı olacağınıza inanıyor ve bu anlamda elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

Artık günümüzde kariyer yapmanın zorlaştığı bir dönemdeyiz.Üstelikte kamuda kariyer yapmanın zorlaştığı bir dönemi atlatmanızda yardımcı olmaya ,tavsiyelerde bulunmaya çalışacağım.Gerek kaynaklar anlamında gerekse uzman arkadaşlarımdan alacağım yardımla çalışma stratejisi belirlemede sizlere az da olsa katkı sağlamaya çalışağım.

Yayın sektörü genişledikçe rekabet arttıkça çıkan yayınların daha kaliteli bir anlayış kazanacağını beklerken; renkli kapaklarla bezenmiş albenisi yüksek sayfa sayısı çoğaltılmış yayınları görmeye başladık.KPSS ye hazırlanırken çok dikkatli davranmalı çalıştığınız kaynaklara özen göstermelisiniz.KPSS-A kitap-kaynak ve soru bankaları günden güne çoğalmakta ve piyasaya her gün yeni bir yayın –doküman –kitap- soru bankası çıkmaktadır.Bunları üzülerek izlemekte, belli olan konuların nasıl bu kadar genişletilerek tekrar tekrar piyasaya sürüldüğü tartışılır.

Sayın adaylar dikkat etmeniz gereken bir konuda soru bankaları ,kitap ve kitapçıklarıdır.Neden dikkat etmemiz hususuna gelince HUKUK-İKTİSAT-MALİYE-İŞLETME –MUHASEBE derslerinden soru hazırlanırken piyasaya yeni soru kazandırmak adına soruların yapısıyla oynanmakta ve adaylar yanlış yönlendirilmektedir.

Ayrıca şu zihniyetten de vazgeçmelisiniz. Ne kadar soru çözersem o kadar başarı sağlarım.!Hayır ! sayın adaylar bu görüşe ben katılmıyorum.Çünkü fazla soru çözmektense soruyu çözecek bilgiye sahip olmalısınız.Ve karşınıza hangi tarzda soru çıkarsa çıksın yeterli bilgi donanımına sahip olduğunuz için rahatlıkla soruları çözebilecek ve daha fazla puan alabileceksiniz.

Buradan çıkaracağımız sonuç öncelikle konulara hakim olunmalı test çözecek altyapı sağlandıktan sonra soru çözümüne geçilmelidir.Bilgi birikiminiz ne kadar çok olursa soru çözme oranınızda artacaktır.

Misal ;Güncel konulardan oluşan soruları çözebilmek için soru bankalarına harcayacağınız liraların cebinizde kalmasını sağlayabilirsiniz.Nasıl mı? Bunun için gündemi takip etmeniz -gazete okumanız ve haberleri izlemeniz veya dinlemeniz yeterli olacaktır.Güncel konulardan hazırlanan sorular genellikle o yıl içerisinde gelişen siyasi ve ekonomik olayladır.Güncel olayları bu şekilde takip etmeniz bu konu için tekrar ders çalışıp kitap okumaya veya soru çözmeye ayıracağınız zamanı size kazandıracaktır.Böylelikle bu zaman dilimi diğer konulara daha ağırlıklı eğilmenizi sağlayacaktır.

Anlatmak istediğim aslında sizinde iyi bildiğiniz tek şey var.DERS ÇALIŞMAK….DERS ÇALIŞMAK .Farklı dersler için farklı ders çalışma tekniklerini uzman arkadaşlarımdan yine buradaki yazılarımla aktarmaya çalışacağım.Sistemli ders çalışma ve soru çözme ile başarı kaçınılmaz olacaktır.
BÜLENT DÜYEN (Kaynak gösterilmeden kullanılamaz)

zabıt katibi ve infaz koruma memuru alımı

zabıt katibi ve infaz koruma memuru alımı Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yargı hizmetlerinin adil, etkili ve hızlı bir şekilde sunulmasını sağlayacak politikaları geliştirmek ve uygulamanın Bakanlığın görevi olduğu belirtilerek, mahkemelerin adalet dağıtma hizmetini en iyi şekilde yerine getirebilmesinin, hakim ve Cumhuriyet savcılarının yanı sıra yardımcı personelin yeterli sayıda olmasına bağlı olduğu vurgulandı.Artan iş yükü karşısında, hakim ve Cumhuriyet savcısı sayısının yetersiz olması ve yardımcı personel eksikliğinin, yargının yavaş işlemesine, adaletin gecikmesine ve telafisi zor hak kayıplarına yol açtığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:'Önümüzdeki süreçte yeni adliyelerin hizmete girmesi ve bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi planlandığından mevcut personel açığının giderilmesinin yanında ek personele de ihtiyaç duyulmaktadır.Ayrıca yaklaşık 112 bin tutuklu ve hükümlünün kaldığı ceza infaz kurumlarında, çağdaş bir infaz sisteminin uygulanması, yeterli ve nitelikli personelin bulunmasını gerektirmektedir. Ancak artan hükümlü ve tutuklu sayısı karşısında infaz koruma memuru sayısının yetersiz kalması, cezaevlerinde çeşitli sorunlara neden olmakta, iyileştirme önlemlerinin uygulanmasını zorlaştırmaktadır.

PERSONEL Alımı

PERSONEL Alımı

13 BİN 300 PERSONELAdalet hizmetlerinin adil, etkili ve hızlı bir şekilde yerine getirilmesi ve yargının gecikmesinden kaynaklanan mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Bakanlıkça bu yıl içinde toplam 13 bin 300 personelin alınacağı bildirilen açıklamaya, şöyle devam edildi:'Bu kapsamda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca, 2009 yılında ilk defa istihdam edilmek üzere Haziran ve Temmuz aylarında 3 bin zabıt katibi ve 3 bin infaz koruma memuru olmak üzere toplam 6 bin sözleşmeli personel alınacaktır. Bunun dışında yine bu yıl Ekim ve Kasım aylarında da 3 bin zabıt katibi ve 3 bin infaz koruma memuru olmak üzere 6 bin personelin daha alınması planlanmaktadır. Bunlara ek olarak, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na göre Bakanlığımıza verilen açıktan atama izni çerçevesinde çeşitli unvanlarda bin 300 kadrolu personel alınacaktır.Sözleşmeli personel alımında ve açıktan atamalarda, daha önce memur alımlarında uygulanan sistem uygulanacak ve personel ihtiyacı bulunan illerdeki Adalet Komisyonlarınca sınavlar yapılacaktır. Bu sınavlara, 2008 KPSS sınavının ilgili puan türünde 70 ve üzerinde puan alan adaylar başvurabilecektir. Zabıt katipliği ve infaz koruma memurluğu için aranan genel ve özel şartlar yapılacak ilanlarda belirtilecektir.'Açıklamada, personel alımına ilişkin başvuru şartları, yerleri ve tarihleri hakkında ayrıntılı bilgilerin, en kısa sürede Adalet Bakanlığının 'www.adalet.gov.tr' adresli internet sayfasında yer verilecek ilanlarla duyurulacağı belirtildi. (gazeteport.com)

Adalet Bakanlığı Memur Alımı

Adalet Bakanlığı Memur Alımı
Adalet Bakanlığına, 12 bin zabıt katibi ve infaz koruma memuru, bin 300 de kadrolu personel alınacak. Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yargı hizmetlerinin adil, etkili ve hızlı bir şekilde sunulmasını sağlayacak politikaları geliştirmek ve uygulamanın Bakanlığın görevi olduğu belirtilerek, mahkemelerin adalet dağıtma hizmetini en iyi şekilde yerine getirebilmesinin, hakim ve Cumhuriyet savcılarının yanı sıra yardımcı personelin yeterli sayıda olmasına bağlı olduğu vurgulandı.Artan iş yükü karşısında, hakim ve Cumhuriyet savcısı sayısının yetersiz olması ve yardımcı personel eksikliğinin, yargının yavaş işlemesine, adaletin gecikmesine ve telafisi zor hak kayıplarına yol açtığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:'Önümüzdeki süreçte yeni adliyelerin hizmete girmesi ve bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi planlandığından mevcut personel açığının giderilmesinin yanında ek personele de ihtiyaç duyulmaktadır.Ayrıca yaklaşık 112 bin tutuklu ve hükümlünün kaldığı ceza infaz kurumlarında, çağdaş bir infaz sisteminin uygulanması, yeterli ve nitelikli personelin bulunmasını gerektirmektedir. Ancak artan hükümlü ve tutuklu sayısı karşısında infaz koruma memuru sayısının yetersiz kalması, cezaevlerinde çeşitli sorunlara neden olmakta, iyileştirme önlemlerinin uygulanmasını zorlaştırmaktadır

2010 daki kpss 2009a alındı

2010 daki kpss 2009a alındı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kamu Personeli Seçme sınavı'nın (KPSS) 2010'da yapılacak olmasına rağmen kamu kurumlarının ihtiyaçları nedeniyle bu yılın sonunda da sınav yapılacağını açıkladı.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kamu Personeli Seçme sınavı'nın (KPSS) 2010'da yapılacak olmasına rağmen kamu kurumlarının ihtiyaçları nedeniyle bu yılın sonunda da sınav yapılacağını açıkladı.
KPSS'nin iki yılda bir yapıldığına dikkat çeken Yazıcı, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının uzman, mühendis veya müfettiş gibi kadrolara nitelikli eleman bulamadıklarını söyledi. Yazıcı, "Geçen yıllarda yapılan sınavlarda yeterli puana sahip eleman olmadığı için alım yapamıyorlar. Bu nedenle bu yıl da sınav yapılabilir" dedi.
2008'de yapılan sınavda başarılı olanların önümüzdeki ay ilan edileceğini belirten Yazıcı, "Kamudan talepleri alıyoruz. Muhtemelen 4 bin civarında yeni memur alımı yapacağız. Bu alımların hangi kurumlara yapılacağı önümüzdeki ay açıklanacak" diye konuştu.