21 Temmuz 2009 Salı

kpss aday

1- Özürlü adaylar tercihte bulunursa ataması yapılır mı?

Kılavuzda "Özürlü statüsündeki adayların, kamu kurum ve kuruluşların bu kılavuzda yer alan kadro veya pozisyonlarını tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde yerleştirilmeleri mümkün bulunmakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Kanun'un 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte özürlü memur istihdamı ayrıca düzenlenmiş olup, buna göre kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (taşra teşkilatı dâhil) %3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olduklarından, bu suretle istihdam edilecek özürlüler için özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır."ifadesine yer verilmiştir.

Ancak, Kılavuzda bu ifadelere yer verilmekle birlikte Özürlü olan adayların tercihte bulunmamalarını öneririz. Çünkü, kamu kurumları yerleşen adaylardan atamaya esas belgeleri isteyecekler ve bu belgeler arasında da sağlık raporu veya sağlık kurulu raporu bulunmaktadır. Bu raporlarda özür durumu % 40 ve üzerinde olanların atamaları yapılmayacaktır daha önce bir çok kamu kurumu yerleşen özürlü adayları bu gerekçeyle atamamıştır. Mağdur olmak istemeyen adaylara bu durumu önemle hatırlatmak istiyoruz.

2- Kılavuzdaki derece ve kademeler ne anlama geliyor?

Kılavuzda, bazı kadroların yanında GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunmaktadır. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya hiç dikkat etmemesi gerekmektedir. Sınıf belirtilmeyen pozisyonlar KİT'leri ifade etmektedir; GİH Genel İdare Hizmetleri Sınıfını, TH Teknik Hizmetler Sınıfını, SH Sağlık Hizmetlerini ifade etmektedir.

Dereceler: Derece, memuriyete giriş derecesidir. Bu detay, tamamıyla teknik bir düzenleme olup, adayları ilgilendirmemektedir. Bu nedenle tercih yapılırken derece hususuna hiç dikkat edilmemelidir.

3- Önlisans mezunu iken lise düzeyinden sınava girmiş olanlar şimdi tercih yaparsa ve atanırsa her hangi bir sorun çıkar mı?

Eğer 2008 KPSS'ye başvuru sırasında (sınava son başvuru günü itibariyle) önlisans mezunu ise yerleşse ve atansa dahi daha sonra bu durum anlaşıldığında ataması iptal edilecektir. Bu konudaki yargının da tutumu bu yöndedir.

4- Sınava önlisans düzeyinden girdim. Şimdi ise lisans mezunuyum. 2009 yılı KPSS sınavına da girdim. Önlisans düzeyinden tercih yapabilir miyim?

Adayların, sınava hangi düzeyden girmiş ise o düzeyden tercih yapmaları zorunludur. ÖSYM bilgisayarları, sınava önlisanstan girmiş olmasına rağmen lisans veya lise düzeyinden yapılacak tercihleri görmeyecektir. Ayrıca adayın sonradan bir üst öğrenimi bitirmiş olması, 2008 sınav puanını etkilemez. Önemli olan 2008 KPSS sınavına başvuru sırasında, kişinin lisans mezunu olmamasıdır.

5- Yerleştirmesi yapılanların atama için müracaat etmemesi halinde yaptırım var mıdır? Atama işlemi dondurulur mu? 4/B de durum nedir?

Yerleştiği halde atanmak için müracaat etmeyenler, ÖSYM tarafından yapılacak sonraki KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) katılamayacaktır. Ayrıca adayların atamayı dondurma gibi bir hakları bulunmamaktadır. Bu nedenle adayların atanmayı düşünmedikleri kurumları tercih etmemelerini öneririz. 4/B sözleşmeli pozisyonlar için yerleşenlerin gitmemesi halinde ise bir yaptırım söz konusu değildir. İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1000 civarında sözleşmeli büro personeli alınacağından bu pozisyonlara müracaat edenler aynı zamanda memur kadrolarına da müracaat edebileceklerdir.

6- Şu an bir kurumda memur olarak çalışmaktayım. 2009/3 KPSS tercih kılavuzunda yer alan hangi kadroları tercih edersem muvafakata gerek yoktur?

Memur bir kişi 2009/3'te yer alan başka bir memur kadrosunu tercih eder ve yerleşirse, bu kişi o kadroya ancak kurumlar arası muvafakat ile geçebilir. Çalışılan kurum muvafakat vermez ise naklen atanılması mümkün değildir. Ancak eğer memur kişi kılavuzda yer alan sözleşmeli pozisyonları (Kılavuzda sınıfı bölümü boş olan kadrolar sözleşmelidir.) seçerse muvafakata gerek yoktur. Bu halde istifa edip geçebilir. Aynı durum şuan sözleşmeli olup, memur kadrosunu tercih edecek adaylar için geçerlidir.

Ahmet ÜNLÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder